Egypten?! Egyptens prodemokratirörelse under och efter den ”arabiska våren.

Arne Wackenhut från Institutionen för Globala studier vid Göteborgs universitet berättar och visar bilder.

Söndag 14 oktober med start kl.17.00

Vi serverar egyptisk mat kl.15-17.

Meny:
Varmrätt:
Lammgryta med linser & bönor samt fikonchutney, granatäpple, grillad paprika och ris
Dessert:
Egyptisk brödpudding
Pris: 195:-
För Er som vill boka bord och förboka den egyptiska menyn vill vi helst ha svar senast torsdagen den 11/10 före kl 12.00 på telefon 031-970478 eller på bord@brannovardshus.se. (Hela eller delar av för dagen ordinarie meny kommer också att serveras med vegetariskt alternativ)

Förboka helst till 031-973880 senast 10 oktober.

Många reser till Egypten för att uppleva pyramider, skulpturer och andra sevärdheter, för att dyka eller bara sola och bada. Samtidigt verkar regimen strama åt tyglarna vad gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Många oppositionella aktörer och aktivister fängslas för sina åsikters skull.

Arne Wackenhut kommer att berätta om den egyptiska prodemokratirörelsen och deras roll under och efter den så kallade ”arabiska våren.” Hur och varför började den egyptiska revolutionen bara några veckor efter att Tunisiens befolkning lyckats med att störta president Zayn al-Abidin Ben Ali? Vilken roll spelade pro-demokratirörelsen i dessa protester och hur gick det för dem efter att Hosni Mubarak avsattes den 11e februari 2011? Kommer landet att blir en fungerande demokrati, eller befinner vi oss på väg in i en ”arabisk vinter?”

Arne Wackenhut jobbar som universitetsadjunkt i globala studier vid Göteborgs Universitet. Han doktorerade förra året på en avhandling om den politiska oppositionen i Egypten efter protestvågen i Kairo 2011. I sitt arbete intervjuade han prodemokratiaktivister, journalister och experter för att bättre förstå deras roll i mobiliseringsprocessen.

Entré 50 kr som oavkortat går till Amnesty Internationals arbete.