Upplev Brännö

Brännö med sin historia, levande skärgårdsmiljö, bad och intressanta promenadstråk är ett uppskattat semestermål. Vare sig man väljer en minisemester över en dag eller en sommarsemester på en vecka är Brännö Värdshus det naturliga centret.

Om du någon gång har sett Astrid Lindgrens ”Saltkråkan” så minns du kanske när Tjorven stod och väntade på skärgårdsbåten, spänd av förväntan över vilka som skulle komma från stan´. Lite av den känslan får man när man går på båten för att ta sig ut till Brännö, en av de vackra öarna i Göteborgs Södra Skärgård. För mer information och upplev Brännö med OnSpotStory se länken: https://webapp.onspotstory.com/branno/1/1151

Bilfritt

När du lämnar Saltholmen lämnar du också bruset från bilar och spårvagnar. Här råder lugn och ro; privata bilar är förbjudna och lokalborna tar sig fram till fots, på cykel eller med flakmoppe.

Njut av stillheten

Att bara sitta på en klippa och följa livet på havet är som balsam för själen. Små och stora segelbåtar, kajaker men även stora kryssningsfartyg rör sig i vattnet omkring oss.

Dans på Brännö brygga

”De e dans på Brännö Brygga…” sjöng vår stolthet Lasse Dahlquist. Varje torsdag under sommaren dansas det på Bryggan vid Husvik. Klipporna kantas av besökare. Du bjuds på härlig musik men också en fantastik solnedgång över Vinga. Stanna till hos oss och ät en god bit mat innan dansen.

Bad

Ramsdalsbadet vid Husvik har hopptorn och sandstrand som inbjuder till bad.

Vill du sola och bada ostört finns det många klippor och vikar på Brännö och Galterö att välja mellan.

 

Galterö naturreservat

På Galterö naturreservat, med sin unika flora och fauna, finns flera trevliga vandringsleder. Här blandas klippor med fina badstränder och naturen, havet och himmelen blir ett. Längst ut når man Galterö huvud, en av de vackraste platserna i Skärgården. Här har man Vinga och Vinga fyr samt hela hamninloppet framför sig.

Lotsutkiken

Brännös högsta punkt är den gamla lotsutkiken (47, 2 m ö h). Här har du en hänförande utsikt över hamninloppet in till Göteborg samt hela skärgården. Brännö var en gång i tiden Sveriges viktigaste lotsplast och lotsutkiken var bemannad året om. Från Vinga via Brännö gick signalerna om annalkande fartyg. Verksamheten avvecklades 1932 och idag förvaltas husets av Brännö Bys samfällighet.

Brännö Lagård

Titta gärna in i vårt lilla hembygdsmuseum, Brännö Lagård.

Brännö Lagård visar hur en lagård i skärgården såg ut förr i tiden. En del av utställningen är permanent och visar en fotoutställning som handlar om lotsar och tullare. Här finns också en återskapad badlägenhet. Förr i tiden hyrdes den egna bostaden ut till badgäster som en extrainkomst. Möblerna är ursprungliga.

Varierande öppettider, se lokal skyltning.

Länk till Brännö Lagård

Kajak-paddling

Vattnet kring Brännö lämpar sig utmärkt för kanot- och kajakpaddling. På Galterö finns många ställen att rasta och dra upp kajaken på. Även grannön Rivö har många mysiga vikar att stanna till vid.

Brännö Kyrka

På ön finns en trivsam liten kyrka i trä. Den kom till genom att ett antal kvinnor sydde ihop medel till bygget. Kyrkan invigdes 1954. Klockan i klockstapeln är en före detta bojklocka, deponerad av Sjöfartsverket.

 Länk till Brännö Kyrka